Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

5 Drienerlolaan
Enschede, Overste, 7522 NB
Netherlands

Zorgvuldige Ondergrondse Aanleg en Reductie Graafschade

Smart Utility Registration

Projecten

Smart Utility Registration

Léon olde Scholtenhuis

Organisatie || Siers Infraconsult

Projecttype || EngD-project

Kandidaat || Nima Zarrinpanjeh

Projectduur || 1-1-2021 t/m 21-12-2023

Smart Utility Registration droeg bij aan het sneller en beter invoeren van rijkere data uit nutsprojecten in geodatabases. Om rijke data effectiever te kunnen verkrijgen volgens het motto “van Trench naar GIS”, ontwikkelde dit project een snel en nauwkeurig 3D-registratieproces voor ondergrondse nutsnetwerken.

We hebben diverse beschikbare technologieën verkend en geanalyseerd. Voorbeelden hiervan zijn SfM en lasers in smartphones, gecombineerd met post processing en/of goedkope GNSS RTK. Dit resulteerde in een werkend prototype voor het scannen van 3D-hulpprogramma's.

Scantechnologie gebaseerd op iOS LiDAR en Leica FLX GNSS, voorbeeldtoepassing.

De eerste stap in de ontwikkeling van een werkend prototype waarmee 3D scans konden worden gemaakt, was het selecteren van van een geschikt meet-instrument. Dit project vergeleek verschillende alternatieve technologieën en maakte uiteindelijk gebruik van een commerciële GNSS-ontvanger en iOS LiDAR. Deze combinatie kan 3D-modellen van de loopgraven en hun nauwkeurige locatie verkrijgen. Verwerking van de verzamelde gegevens in een sleuf op een bouwterrei, zal vervolgens kunnen leiden tot 3D-producten.

Overzicht van datastromen tijdens utiliteitsmetingen: van sleuf tot GIS

In de tweede stap kunnen de puntenwolken worden verwerkt tot digitale oppervlaktemodellen, 2D-orthobeelden en 3D-getextureerde meshes. Handmatige en semi-automatische extractie van de nutsvoorzieningen uit deze modellen bleken mogelijk en haalbaar (en worden buiten de scope van dit project verder onderzocht). De resulterende 3D-visualisaties van de hulpprogramma's kunnen uiteindelijk worden geladen in 3D-viewers en XR-applicaties. Het project werd met succes afgesloten met een werkend prototype voor het genereren van 3D-modellen. Dit brengt nieuwe datagestuurde benaderingen voor de aanleg en het beheer van ondergrondse infrastructuur dichterbij

Digitaal Surface Model

2D-orthomosaïek

3D model